OmniWeb Hjälp : Avancerade ämnen

OmniWeb Hjälp

OmniWeb Hjälp : Avancerade ämnen

Avancerade ämnen


Standardinställningar | Globala inställningar | Verktyget defaults | Säkerhetscertifikat

Standardinställningar

Standardinställningar är en särskild typ av OmniWeb-inställningar som inte är synliga i programmet. Vissa inställningar har inget användargränssnitt för justering av dem. Detta beror vanligtvis på att de flesta användarna aldrig behöver justera standardinställningarna och därför är det onödigt att göra inställningsdialogrutorna alltför omfattande och krångliga.

Omni underhåller en förteckning över nästan alla standardinställningar som används av OmniWeb. Många av dessa är inställningar som kan justeras via inställningspanelerna i OmniWeb eller via andra funktioner, men det finns också många dolda inställningar.

Det flesta av dessa dolda inställningar har inte testats och stöds därför inte. Det krävs en viss mån av kunskap om Terminal och redigering av egenskaper (property lists). Du arbetar på egen risk.

Vi vill hålla listan med standardinställningar så aktuell som möjligt och därför ingår den inte längre med dessa hjälpfiler. Listan är i stället tillgänglig på vår webbplats.

Gå till listan med standardinställningar på omnigroup.com (eng. text).

Konfigurera globala inställningar

Systemadministratörer kan ändra OmniWeb-inställningarna för samtliga användare. Detta kan användas för att ändra alla inställningar som användaren kan ändra (och mer). Administratören kan exempelvis ändra globala standardinställningar för startsida, bokmärken eller typsnitt.

Vid programstart söker OmniWeb efter filer med namnet Defaults.plist i var och en av följande mappar: /Network/Library/Application Support/OmniWeb 5/, /Library/Application Support/OmniWeb 5/ och ~/Library/Application Support/OmniWeb 5/. Om programmet hittar någon av dessa filer konfigureras standardinställningarna så att de matchar filens inställningar. Om en viss inställning anges i fler än en fil kommer inställningen i /Network/Library att ersättas av inställningen i /Library och inställningen i /Library ersätts av inställningen i ~/Library. (Det är vanligtvis ganska onödigt att ange något i inställningsfilen på användarnivån, eftersom användarna lika enkelt kan göra ändringarna på inställningspanelerna.) Om du har installerat programmet PropertyListEditor (ingår i paketet Developer Tools från Apple) kan du använda det för att skapa och redigera dessa filer.

Filen Defaults.plist ska innehålla en post för varje inställning du vill ändra. Följande Defaults.plist-fil anger t.ex. beteenden för automatisk programuppdatering, fönsterhantering, Java-miniprogram och röstigenkänning för alla användare:

{
     OAPreferenceController = {
          OWHiddenPreferences = {
               category = Advanced;
               defaultsDictionary = {
                    AutomaticSoftwareUpdateCheckEnabled = 1;
                    OAWindowCascadeDisabled = 1;
                    OHAppletsDisabled = 0;
                    SpeechRecognitionEnabled = 0;
               };
          };
     };
}
Alla inställningar anges i blocket OAPreferenceController, under blocket OWHiddenPreferences. En fullständig förteckning över tillåtna inställningsnamn och -värden finns tillgänglig i listan med standardinställningar.

Observera att filerna endast specificerar förvalda inställningar -- en användare kan fortfarande anpassa sina egna inställningar.

Kommandoradsprogrammet defaults

Avancerade användare och administratörer har också möjlighet att redigera OmniWeb-inställningarna via kommandoraden, med programmet defaults. Skriv defaults eller man defaults i ett Terminal-fönster om du behöver information om hur du använder det. Tillåtna inställningsnamn och värden för detta hjälpprogram anges i listan med standardinställningar.

Säkerhetscertifikat

Om en webbplats använder ett eget signerat certifikateller ett certifikat som har utfärdats av en myndighet och som är okänt av oss (p.g.a. att vi har missat det eller att det är en privat myndighet på ett företags intranät osv.) kan du ställa in OmniWeb så att programmet litar på detta cert (certifikat) genom att lägga till det i listan med myndigheter som OmniWeb litar på.

(De ovanstående möjligheterna är i själva verket desamma. En myndighet för rotcertifikat är någon som har utfärdat sitt eget certifikat i stället för att låta någon annan bestyrka det.)

OmniWeb söker efter tillförlitliga certifikat på olika platser:

(Apple lämnar ingen information om att du faktiskt kan placera certifikat i nyckelringen även under 10.2.)

".pem"-filer är textfiler. De innehåller certifikat som består av kodade textblock som inte kan tolkas och som är inlagda mellan raderna "BEGIN CERTIFICATE" och "END CERTIFICATE". De kan också innehålla annan text som hoppas över av OmniWeb, men som kan beskriva textblockens innehåll.

Lägga till ett nytt rotcertifikat (ankare)

1. Skaffa en kopia på certifikatet.

Föredragen metod:

Det b√§sta s√§ttet att skaffa en kopia √§r att be serveradministrat√∂ren om certifikatet ("certificate authority", "CA cert", "root cert", "anchor cert"). Be om det i PEM-format – andra format √§r ocks√• anv√§ndbara, men PEM √§r enklast att hantera. Det √§r ocks√• det vanligaste formatet, s√• det b√∂r inte st√§lla till n√•gra problem.

Annan metod:

Om detta inte fungerar kan du be servern om dess certifikat. Öppna ett Terminal-fönster och skriv openssl s_client -showcerts -connect SERVERHOSTNAME:443 (där SERVERHOSTNAME är serverns värdnamn. "443" är det normala portnumret för HTTPS.) Detta bör producera några sidor med information, som inleds med ordet "CONNECTED" och avslutas med en rad med tre streck. Tryck på kontroll-C för att avsluta openssl.

Serverns certifikattext ska finnas i mitten av den producerade informationen. Det kan finnas ett enda eller flera certifikat. Det första är serverns eget certifikat. Nästa är certifikatet från den som utfärdade serverns certifikat, åtföljt av den som utfärdade detta cert och så vidare tills du når myndighetens rot. Det sista certifikatet är det du vill ha. Kopiera och klistra in det (inklusive raderna BEGIN och END) i en textfil, helst en fil med filändelsen ".pem".

2. Placera certifikatet på en plats där OmniWeb kan hitta det.

Vi rekommenderar att du använder nyckelringen, eftersom du kan se (och ta bort) certifikatet via programmet Nyckelhanterare. Skriv följande i ett Terminal-fönster för att lägga till ett certifikat (i .pem-format) i din nyckelring:

certtool i /path/to/pemfile

Du kan göra detta ännu enklare genom att skriva certtool i och ett mellanslag och sedan dra .pem-filen till Terminal-fönstret. Oavsett vilken metod du använder ska certtool svara med "certificate successfully imported" och sedan ska du kunna se certifikatet i Nyckelhanterare. Det kan nu användas av OmniWeb.

Om du vill spara certifikatet i en av RootCerts.pem-filerna behöver du bara flytta/döpa om den .pem-fil du har eller också (om den andra .pem-filen redan finns) kan du lägga till det nya textblocket efter de befintliga certifikaten. Certifikatens ordning i en .pem-fil spelar ingen roll.

Exempel på ett certifikat i .PEM-format

Detta är den relevanta texten i informationen från "openssl s_client..." mot vår testwebbserver:

2 s:/C=US/ST=Washington/L=Seattle/O=JJJJ Associates/OU=Dummy Security/Email=user@jjjj.org
i:/C=US/ST=Washington/L=Seattle/O=JJJJ Associates/OU=Dummy Security/Email=user@jjjj.org
-----BEGIN CERTIFICATE-----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-----END CERTIFICATE-----

Själva certifikatet är texten från BEGIN CERTIFICATE till END CERTIFICATE (inklusive). De två föregående raderna är från OpenSSL och beskriver vad certifikatet är. Raden s: anger ämnet, dvs. vem eller vad certifikatet används för. Raden i: anger utfärdaren, dvs. den som bestyrker ämnets giltighet. Dessa rader är desamma i detta fall, eftersom det rör sig om ett rotcertifikat. Ämnen och utfärdare beskrivs i X.500-formatet. Detta exempel innehåller land, delstat, ort (lokalitet), organisation, organisationens underenhet (avdelningen "Dummy Security" på "JJJJ Associates") och e-postadress.

Copyright © 2004-2005 The Omni Group